Északvárosi Fiókkönyvtár

Cím: 6723 Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.
Telefon: 62/635-357

Az Északvárosi Fiókkönyvtár 2024. augusztus 5–23. között zárva tart.

Nyitvatartás:
hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
kedd: 10.00–12.00; 13.00–16.00
szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
csütörtök: 13.00–18.00
péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00

Dátum/Időpont Esemény
SZEGEDI VAKÁCIÓ az Északvárosi Fiókkönyvtárban 2024. 06. 26. szerda – 2024. 07. 10. szerda
10:00–12:00
SZEGEDI VAKÁCIÓ az Északvárosi Fiókkönyvtárban
Északvárosi Fiókkönyvtár, Szeged

Az Északvárosi fiókkönyvtárat 1982. január 3-án nyitotta Szeged városa és a Somogyi-könyvtár. Az intézmény az Északi városrész azóta is egyetlen közművelődési és kulturális intézménye. Családbarát könyvtárként minden korosztály számára kínál olvasnivalót, és közösségi térként működve színes programkínálattal várja a látogatókat.

2021. május 3-tól teljes körűen felújított könyvtárépületben, modern, tágas belső terekkel, felfrissített könyvállománnyal várja az olvasóit.

A Somogyi-könyvtár fiókhálózati rendszerében az Északvárosi fiókkönyvtár közel 14.000 kötetes állományával várja olvasóit. Különösen gazdag és színes a gyerekkönyvek és a gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvek kínálata.

Szolgáltatások

  • Kölcsönzés – könyvek, illetve a folyóiratok régebbi számai
  • Éjszakai kölcsönzés – 1 éjszakára kölcsönzünk kézikönyveket
  • Rövid kölcsönzés – 1 hétre kölcsönözzük az ilyen jelzéssel ellátott könyveket
  • Előjegyzés – olvasóink a fiókkönyvtár állományából éppen kikölcsönzött dokumentumokat térítés ellenében előjegyeztethetik
  • Fiókközi könyvkölcsönzés – bármely fiókkönyvtárunkba beiratkozott olvasónak lehetősége van a többi fiókkönyvtár állományából is előjegyeztetni könyvet, majd kikölcsönözni azt
  • Helyben olvasás – kézikönyvek, a hírlapok és folyóiratok legfrissebb számai
  • DJP pont – Internet, másolás, szkennelés, nyomtatás
  • Óvodai és iskolai csoportok számára kínálatunk – előzetes egyeztetés alapján játékos könyvtárhasználati elemekkel tarkított mesefoglalkozások megtartását vállaljuk

Északvárosi fiókkönyvtár klubjai:

CSALÁDI ALKOTÓMŰHELY: Évszakokhoz kötődő alkotóműhelyünkön közös kézműveskedésre hívjuk a családokat. A rendezvényre iskoláskorú gyerekeket várunk szüleikkel, nagyszüleikkel, hogy az együtt alkotás örömét könyvtári környezetben, családias hangulatban élhessék át. A részvétel regisztrációhoz kötött.

IGÉNY SZERINTI HOZZÁTÁPLÁLÁS KLUB: Havonta egy alkalommal, kedd délelőttönként várjuk a várandós kismamákat és a kisgyermekes szülőket (anyukákat és apukákat) a 0-3 éves korú gyermekeikkel együtt. Klubvezetőnk, Nemesszeghy-Nagy Enikő élelmiszermérnök, kisgyermekes anyuka segít eligazodni a modern szülőknek a mai kor hozzátáplálási elveit követve. Rendszeresen ismétlődő foglalkozásainkon a visszatérő résztvevők mellett mindig szívesen látjuk az újonnan érkező kíváncsi érdeklődőket, legyen szó akár egyetlen alkalomról.

KAMASZIDŐ: Könyvtárunkban a “kamaszidőben” (hétköznaponként 13-16 óra között) a tiniké a főszerep. Jöhetnek hozzánk olvasgatni, barátokkal beszélgetni, társasjátékozni, tanulni, leckét írni, drámajátékokat játszani, és csak úgy…, mert a könyvtárban együtt lenni jó!

MESEKUCKÓ: Minden hónap utolsó csütörtök délutánján vidám, játékos, interaktív mesefoglalkozást tartunk kisgyermekes családoknak. Elsősorban az óvodáskorú gyerekeket várjuk a szüleikkel, nagyszüleikkel közösen. Rendszeresen ismétlődő foglalkozásainkon a visszatérő résztvevők mellett mindig szívesen látjuk az újonnan érkező kíváncsi érdeklődőket, legyen szó akár egyetlen alkalomról.

OLVASNI MENŐ!KÖNYVKLUB KISISKOLÁSOKNAK: Klubunk célja, a családok támogatása gyermekeik olvasóvá nevelésében, a könyvek és az olvasás megszerettetése a kisiskolás korosztállyal könyvajánlók, közösségépítő játékok segítségével.
Havonta egy szerda délután várjuk az alsó tagozatos gyerekeket egy játékos, könyves foglalkozásra. Rendszeresen ismétlődő foglalkozásainkon a visszatérő résztvevők mellett mindig szívesen látjuk az újonnan érkező kíváncsi érdeklődőket, legyen szó akár egyetlen alkalomról.

SZÜLŐNEK LENNI KLUB: Havonta egy csütörtök délelőtt teret és lehetőséget adunk várandós kismamáknak, kisgyermekes anyukáknak, apukáknak, hogy tapasztalataikat, problémáikat megbeszélhessék egymással, és eközben a kicsiket könyvtárosaink mesékkel, játékokkal igyekeznek lekötni, foglalkoztatni. Gyereknevelési témákban meghívott szakértők tartanak interaktív előadásokat az érdeklődő szülőknek. Klubvezetőnk: Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus. Rendszeresen ismétlődő foglalkozásainkon a visszatérő résztvevők mellett mindig szívesen látjuk az újonnan érkező kíváncsi érdeklődőket, legyen szó akár egyetlen alkalomról.

TANULÁSRA HANGOLÓ SZÜLŐKNEK – ELŐADÁSSOROZAT: Az előadásokat kéthavonta szerda délutánonként tartjuk az iskoláskorú gyermekek szüleinek párhuzamosan a kisiskolásoknak szóló klubunk (Olvasni menő!) adott havi alkalmaival. Ilyenkor egyidőben, de a könyvtár különböző tereiben biztosítunk programot a 6-10 éves gyerekeknek és szüleiknek. Természetesen 1-1 alkalom önálló egységként is működik, de érdemes minél több előadáson részt venni, hiszen így az érdeklődők teljesebb képet kaphatnak a témáról és még több segítséget, tanácsot az előadónktól, Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógustól. Az interaktív előadásokon a családok segítséget kaphatnak abban, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni a gyermekek megismerési tevékenységét, csökkentsék az iskolai kudarcokat a látencia időszakában. Lehetőséget biztosítunk a szülők számára, hogy szakember segítségével hozzájárulhassanak a gyerekeik iskolai és tanulási problémáinak megoldásához. A találkozók témáit folyamatosan tervezzük a szülők igényeinek figyelembevételével. Rendszeresen ismétlődő foglalkozásainkon a visszatérő résztvevők mellett mindig szívesen látjuk az újonnan érkező kíváncsi érdeklődőket, legyen szó akár egyetlen alkalomról.

TEREFERE NEM CSAK IRODALOMRÓL: Havonta egy kedd délelőtt felnőtteknek, elsősorban nyugdíjas olvasóinknak tartunk klubot, ahol az irodalmi témák mellett kiváló alkalom nyílik egy kis kötetlen beszélgetésre is. Alkalmanként meghívott előadók színesítik a programot. A klubfoglalkozás házigazdája Dévai Kálmánné Anna nyugdíjas pedagógus. Rendszeresen ismétlődő foglalkozásainkon a visszatérő résztvevők mellett mindig szívesen látjuk az újonnan érkező kíváncsi érdeklődőket, legyen szó akár egyetlen alkalomról.

TINIKUCKÓ: Kortársak – közösség – drámajátékok (felső tagozatosoknak). Havonta egy szerda délután találkozhatnak egymással a kamaszok, hogy az őket érdeklő és érintő témákról beszélgessenek. A tiniklub programját minden alkalommal közös drámajátékok színesítik, és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a kamaszok megmutathassák egymásnak, miben tehetségesek. Rendszeresen ismétlődő foglalkozásainkon a visszatérő résztvevők mellett mindig szívesen látjuk az újonnan érkező kíváncsi érdeklődőket, legyen szó akár egyetlen alkalomról.



Munkatársak, elérhetőség

Fiókkönyvtár – Északváros(62) 635-357
Kiss Katalinkönyvtárvezető – Északvárosi Fiókkönyvtár(62) 635-357
Pajer-Boross Dórakönyvtáros – Északvárosi Fiókkönyvtár(62) 635-357
Varga Norbertkönyvtáros – Északvárosi Fiókkönyvtár(62) 635-357