Fái Bernadett

Szegeden divat az olvasás! Egy személy – egy könyv

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Fái Bernadett, a Rádió 88 hírszerkesztő-hírolvasó riportere Grecsó Krisztián Vera című regényét ajánlja.

Gyerekkorom óta meghatározó szerepet tölt be az életemben az olvasás. Már általános iskolában megragadtam minden lehetőséget, hogy új könyvélményeket szerezzek: a Jonatán Könyvmolyképző tagja voltam. Ennek részeként rengeteg ifjúsági könyvet vehettem kezembe, amikre mai napig szívesen emlékszem vissza. A könyvtárak szintén meghatározó helyszínek voltak az életemben. A suli könyvtárából és a Somogyi-könyvtárból sem távoztam soha üres kézzel. Mai napig imádom a használt könyvek régi illatát. Az olvasás élményéhez szükségem van arra, hogy megfoghassam és érezzem a könyvet, belelapozzak, ezért például e-bookon nem szívesen olvasok, helyette könyvesboltokból és antikváriumokból szerzem be az újabb kincseket. Érdekesség, hogy minden új könyvet úgy kezdek, hogy elolvasom a legutolsó mondatot. Ez az én rituálém.

Bár a jelenlegi kedvenc könyvem 2019-ben jelent meg, mégis különleges helyet foglal el a szívemben. Grecsó Krisztián Vera című könyvét tavaly olvastam először és két nap alatt a végére értem. Szegediként teljesen más élményt adott, hogy a történet a városomban játszódik. Nem kellett elképzelnem a helyszíneket, Szeged utcáit járva került a szemem elé a történet. Grecsó Krisztiántól nem ez az első regény, amit olvasok, és bár én még nem éltem akkor, amikor a történet játszódik, a nosztalgia, a 80-as évekre való visszaemlékezés rám is nagy hatással volt. Írói stílusa magával ragadott, a gyermekkor hangját, gondolatait idézte meg.

A könyvet befejezve, egy mondat jutott eszembe: Annyiszor voltam már én magam is Vera. A kamaszkor küszöbén állva, sokszor egyedül éreztem magam az érzéseimmel, gondolataimmal, a „szomorú-izgulásommal”, azt hittem senki nem ért meg. A Verát olvasva rájöttem, hogy minden gyerek ugyanezen megy keresztül és valójában sosem voltam egyedül.

„ez a könyv beavatástörténet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé” – e szavakkal méltatta a kötetet 2020-ban Beck Zoltán egyetemi adjunktus, a PTE Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, dalszerző-előadó, a 30Y együttes frontembere miután azt a rangos Libri irodalmi közönségdíjjal ismerték el.

„Újlipótvárosban élek, van egy pici teraszom, tisztes állásom és egy feleségem. Jól főzök, imádom a bakelitlemezeinket, és ha elhagynak a szavak, sokat pengetem a gitárt. Nyáron fehér fröccsöt iszom, télen vöröset, tisztán. Télen padon futok, nyáron a szigeten.” – így mutatkozik be Grecsó Krisztián, József Attila-díjas költő és író a honlapján

1976-ban született Szegváron. Volt a Bárka folyóirat szerkesztője, a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke. 2009-től vezeti az Élet és Irodalom prózarovatát.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021-ben Szegedért Emlékéremmel ismerte el alkotói pályáját, amelyet Szeged város napján, május 21-én Szeged Megyei Jogú Város polgármestere adott át az írónak.

Grecsó Krisztián Vera című regénye kölcsönözhető a Somogyi-könyvtárból.