2024. július 2., kedd

Katalógus

Hosszabbítás

eKönyvtár

Weboldalaink

Filmklub – Bubryák István és Sári Zsuzsa filmválogatása

0
Filmklub – Bubryák István és Sári Zsuzsa filmválogatása

Dátum/Időpont
2024. 06. 03. hétfő
17:00–18:30

Helyszín
Központi könyvtár
Központi könyvtár, Szeged, Dóm tér 1–4.


SZÍNHÁZ ÉS SZÍNÉSZEI

A filmeket Bubryák István és Sári Zsuzsa mutatja be az 1. emeleti közösségi térben.

MINDEN, AMI SZABADTÉRI (VAGY SZABADTÉLI)

Nem becsapás a cím, majd meglátják! Elsőként levetítjük a 80 ÉV JÁTÉKAI című dokumentumfilmet, amely az azóta már a 90. évét is betöltő Szegedi Szabadtéri Játékok történetét meséli el, a kezdetektől, szinte napjainkig. A Szabadtéri krónikája számtalan film témája volt már eddig is. Mind a szegedi, mind a budapesti stúdió is több dokumentum, vagy riportfilmet készített az évtizedek során, ez annyiban különbözik az előzőektől, hogy nem csak a bemutatott művek kronológiai méltatását adja, hanem beleilleszti egy bizonyos kultúratörténeti kontextusba is, és megmutatja létrejöttének még városépítészeti aspektusait is.

A filmben megszólal Koczor György, Sándor János, Szöllősy József, Szinetár Miklós, Vajda Júlia, Szakály György, Jeney Mária, Kesselyák Gergely, Novák Ferenc, Bátyai Edina.

És, hogy a sok archív részlet mellett kiket láthatnak? Néhány név a megjelenítettek közül: Hont Ferenc, Pietro Mascagni, Klebelsberg Kúnó, Varga Mátyás, Vámos László, Margaret Tynes, és természetese a sok szereplő, színész, táncos, statiszta.

A film egyben tisztelgés is a 10 éve elhunyt Szabó Beatrix rendező-vágó emléke előtt.

Szerkesztő Sári Zsuzsa, operatőr Szél Zsolt, rendező Szabó Beatrix.

A filmet bemutatja Sári Zsuzsa.

***

Gondolkodtak már azon, hogy az időjáráson kívül mik lehetnek az okai annak, hogy télen nincsenek Szabadtéri Játékok?  Na, ugye! Hát Regős Sándor és Bodnár István fantáziájában igenis léteznek a SZEGEDI SZABADTÉLI JÁTÉKOK

Be is mutatjuk! Fergeteges humorparádé sok közreműködővel, köztük: Király Levente, Mentes József, Herczeg Zsolt, Jakab Tamás, Görbe Nóra, Kőszegi Ákos, Flórián Antal, Kovács Zsolt, Janisch Éva, és még sokan mások.

Szerkesztő Regős Sándor, operatőr Kléner György, rendező Bodnár István.

A filmet bemutatja Bubryák István.


Kategóriák:

Címkék: