2024. június 30., vasárnap

Katalógus

Hosszabbítás

eKönyvtár

Weboldalaink

Múzeumok Könyvtári Éjszakája, 2024

0
Múzeumok Könyvtári Éjszakája, 2024

Dátum/Időpont
2024. 06. 22. szombat
18:00–23:59

Helyszín
Központi könyvtár
Központi könyvtár, Szeged, Dóm tér 1–4.


A könyvtár kedvezményes beiratkozási akcióval, divatbemutatóval, kézműves workshoppal, valamint játékos gyermek-programmal várja látogatóit. Ha egy igazán varázslatos könyvtári éjszakára vágysz, akkor itt a helyed nálunk!
A programokon való részvétel ingyenes.

TOVÁBBI PROGRAMOK FELTÖLTÉS ALATT!

KÖZPONTI KÖNYVTÁR (Dóm tér 1–4.)


18.30–23.00
ALAGSOR, KÖNYVKÖTÉSZET
„Kötözködj velünk!” – könyvkötészeti workshop

Kedves Érdeklődők! Kötözködj velünk! könyvkötészeti workshopunk BETELT! Megértésüket köszönjük!

***

Szeretnéd levezetni a stresszt egy igazán különleges módon?
Akkor gyere és „Kötözködj velünk!” – könyvkötészeti workshop a Somogyi-könyvtárban!

Ezen az éjszakán egy olyan világ tárul fel előtted, melynek kapuja csak kivételes esetekben nyílik meg. Egyedülálló lehetőséget biztosítunk most neked arra, hogy megnézd a Somogyi-könyvtár már lassan 70 éve működő kézi könyvkötészetét. Emellett pedig könyvkötőink segítségével elkészítheted Te is saját, egyedi könyvedet.

 


19.00–20.00
A KÖNYVTÁR FŐBEJÁRATÁNÁL
Divatbemutató
Bemutatkozik a Rozmaring Hungarian Design, fiatalos, értékteremtő, népművészeti ruhakülönlegességeivel.
A márka alapítója és divattervezője Rengei Georgina.

 

18.00–22.00 GYERMEKKÖNYVTÁR
Vadóc – álruhás szépségek
Interaktív játékok, „hasznos és haszontalan” időtöltések a mindenféle szépségek világában. Mit rejtenek a könyvek és történetek? Gyertek, hajazzunk együtt!
A program ingyenes és saját fésű hozható…
Közreműködnek: Takács Kata – mesemondó és a jól fésült könyvtárosok

 

18:00–24:00 KIÁLLÍTÁSOK ÉS BEMUTATÓK (Dóm tér 1–4.)


18.00–24.00
FÖLDSZINT
Árral szemben
A Tisza és árterei élővilága vándorkiállítás. A vándorkiállítás a Tisza és árterei élővilágát, valamint a Tisza szabályozásának történetét és az emberrel való kapcsolatát mutatja be. A kiállítás célja továbbá a biodiverzitás fontosságának hangsúlyozása és a helyi sajátosságok, mint a Tiszaújvárosi ártéri erdők és a Tiszaszederkényi Morotva-tó bemutatása. Az egyedi megjelenésű kiállítást interaktív elemek egészítik ki, melyek háztartási hulladékokból készültek. Célunk, hogy ezen keresztül érzékenyítsük a társadalmat a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontossága iránt.

 


18.00–24.00
FÖLDSZINT
Az üvegpalota titkai
A könyvtárnak ma is helyet adó épületet Tóth Béla igazgató álmodta meg és építtette fel. Az ünnepélyes átadóra 1984. június 6-án került sor. Az épület tervezői – Pomsár János és Péterfia Borbála – munkájukért 1985-ben Ybl-díjat kaptak.
A tárlat az elmúlt 40 év történetét, változásait, a könyvtári terek folyamatos megújulását, a szolgáltatások bővítését mutatja be elsősorban helyismereti dokumentumokkal (fotókkal, aprónyomtatványokkal, plakátokkal stb.) és egyéb érdekességekkel.

 


18.00–24.00
FÖLDSZINT
Tricikli Fesztivál – Irodalom Három keréken
Kerékpár és közlekedéstörténeti kiállítás. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csatlakozik a Somogyi-könyvtár a Tricikli Fesztiválhoz.
Az eredetileg 2021-ben, Szegedről induló irodalmi kezdeményezés mára már Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön is nagy sikernek örvend. Ehhez kapcsolódóan kerül megrendezésre a kiállítás is, amely többek között bemutatja a kerékpár fejlődésének történetét, a közlekedést és egyéb érdekességeket könyveken és cikkeken keresztül.

 


18.00–24.00
1.EMELET
50 év Hitchcock-kal
Alfred Hitchcock az egyik legismertebb angol filmrendező és forgatókönyvíró, aki már a némafilm-korszakban is alkotott, egészen a hetvenes évekig. Olyan legendás filmek készítője, mint a Madarak, a Manderley-ház asszonya, vagy a Psycho. Kiállításunkban az ő munkásságát mutatjuk be a könyvtár dokumentumainak segítségével. Ellátogatunk a forgatásokra, hogy betekintést nyerjünk abba, hogyan készültek a filmek, és megpróbáljuk felvázolni, milyen ember is volt a valaha élt egyik legnagyobb filmrendező.

 


18.00–24.00
1.EMELET
Egy festőzseni nyomában – 180 éve született Munkácsy Mihály
A könyvtár albumainak segítségével megismerjük festői pályáját, népszerű alkotásait, illetve a hozzátartozó vázlatokat.

 


18.00–24.00
3.EMELET
„Régi emlékek, különleges ajánlások”
A Somogyi-könyvtár egyedi, értékes, könyvtörténeti szempontból is érdekes dedikált köteteinek bemutatása.

 


18.00–24.00
3.EMELET
„HajRá Szeged!”
Válogatás a Helyismereti-gyűjtemény dokumentumkincseiből. Idén a sport, olimpia és a futball témakörében őrzött szegedi, illetve országos vonatkozású dokumentumainkba nyújtunk betekintést.

 


18.00–24.00
EMLÉKKÖNYVTÁR
„Ép testben ép lélek”
„Ép testben ép lélek” – ahogy a híres ókori közmondás is tartja. A régi állományunkból válogatott alkalmi kiállításunk köteteiben már olvashatunk az egészséges életmódról s a torna szükségességéről.

 


18.00–22.00
STEFÁNIA FIÓKKÖNYVTÁR-KLUB (Stefánia 2.)
Interaktív játékok
Idén a párizsi olimpiai játékokhoz kapcsolódóan kvíz, bingó, totó; könyves, filmes és sportos feladatok is várják az érdeklődőket.

 


Kategóriák:

Címkék: